arrow_drop_up arrow_drop_down

Rugzak 

We nemen geen rugzak mee vanuit het verleden, maar een schatkist!

Ik heb inmiddels duizenden kilometers op mijn ondernemende wandeltochten gemaakt. Alleen en samen met andere ondernemers.


Iedere tocht is weer anders en leerzaam. Je leert van de natuur, de stilte en van de gesprekken en de bagage in de rugzakken van de andere deelnemers. 


Op de klimrust reizen gaan we heel erg genieten, tot rust komen en een mooie tijd hebben met elkaar. Iedere dag worden er diverse werkvormen ingezet om onderwerpen aan te snijden en ons op weg te helpen in de gesprekken en tot inzichten te komen.

Basiszaken op orde?!

Klimrust wandeltochten voor ondernemers

1. Mentale en Fysieke gezondheid

De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de kwaliteit van je gedachten.


Iedereen snapt dat een wandelaar geen blaren of met te weinig conditie op pad moet gaan om de eindstreep te halen. Of dan in ieder geval rust moet nemen tussendoor om jezelf te verzorgen of op adem te komen. In het wielrennen noemen ze dat recupereren. 

 

En hoe doen ondernemers dat? Een groot deel van de ondernemers gaat tegen beter in door. Het gevoel niet anders te kunnen. Te weinig sporten, thuis afwezig zijn, alleen maar kunnen denken en bezig zijn met het bedrijf. Doorgaan. En .... zonder rust. 

 

Ik neem je mee in mijn eigen leerprocessen toen het niet lekker ging. Hoe het gelukt is om andere wegen in te slaan. Na mijn hardloopongeluk, als “overspannen” manager bij een bankinstelling en als ondernemer die niet meer kan stoppen met werken en bang is voor de toekomst. 

 

Op de klimrust reizen maak ik ook gebruik van oefeningen, opdrachten en testen uit o.a. leiderschapstrajecten. Het zijn voor mij eye-openers geweest en ik heb ze in het verleden gebruikt als manager, eindverantwoordelijke en business coach. Ik neem je ook mee in diverse methoden voor een gestructureerder en betere werk- en dagplanning en omgaan met stress. We brengen zaken in kaart en jij krijgt tools en een actieplan om te verbeteren. Alles helemaal naar eigen keuze te gebruiken of tot je te nemen. Doe vooral aan cherry-picking.


Ter voorbereiding is het verstandig om zelf al een aantal kilometers te gaan wandelen en je fysiek voor te bereiden en de natuur op te zoeken. Je zult niet de eerste deelnemer zijn die kilo's afvalt en zijn leef- en dagritme gaat aanpassen.  

Klimrust wandeltochten voor ondernemers

2.Weten waar je naartoe gaat

Voor een schip zonder roer is elke wind tegenwind

Ga je mee? Wandelen om te zien waar we uitkomen. Hoe laat we terugkomen weet ik niet. Een wandeltocht zonder richting en zonder doel. Mmm, dat gaat hem niet worden.


In de praktijk kom ik nog veel MKB bedrijven zonder plannen en doelen tegen. Nu vind ik dat je het ook niet onnodig ingewikkeld moet maken, maar het opstellen van bedrijfsplannen en het stellen van doelen geven richting, motivatie en onderwerp voor gesprek om te verbeteren.


Een stapje verder daarin is de richting van jou als ondernemende mens. Waar word je blij en gelukkig van? Ben jij nog de juiste ondernemer voor jouw onderneming? Waar sta je over 5 jaar en wat is jouw rol binnen jouw bedrijf. 


We gaan in gesprek over de fase van jouw onderneming en jouw rol daarin is. Wat zou je zelf nog willen in je leven en hoe combineer je dat met jouw zakelijke ambities? En jouw bedrijf? Verkopen en doorzetten naar een toekomstige generatie. Een nieuw bedrijf kopen ?  


Ik neem je mee in mijn eigen kantelmomenten en ‘interne gevechten’. Als werknemer, leidinggevende, ondernemer, echtgenoot en als vader. Iedere 5 jaar gooi ik het roer min of meer om. You only live once and Life is too short too bullshit and wasting time.


Op de klimrust reizen en in de gesprekken maak ik ook gebruik van mijn kennis en ervaringen die ik heb opgedaan als bedrijfseconoom, het bankwezen, Register Adviseur Bedrijfsopvolging en diverse ontwikkelprogramma's (o.a. 365 dagen succesvol) die ik zelf volg. Ik ga je helpen om een goede richting te vinden! En acties te ondernemen!

Klimrust wandeltochten voor ondernemers

3.De beste Materialen & Voeding

Alles wat je aandacht geeft groeit

Op mijn wandeltochten zie ik het mis gaan met slechte spullen. Slechte schoenen, waardeloze regenjas, te zware rugzak. Bij ondernemers zie ik het mis gaan met een slecht bijgehouden administratie i.c.m. een accountant/boekhouder die fouten maakt. Inefficiënte werkwijzen en de dingen halfgebakken en door ongemotiveerde of niet kundige mensen laten uitvoeren. 

 

Op een wandeltocht gaat een beetje wandelaar nooit zonder back-up (o.a. pleisters en extra kleding) op pad. En zeker niet met afgetrapte schoenen vol gaten. Waarom doen ondernemers dit vaak wel? Verouderde systemen, in- en externe mensen die niet up to date zijn. Financiële reserves of alternatieve afzetkanalen niet geregeld. Geen back-up en hopen dat het goed gaat. 

 

Ik heb hier zelf ook regelmatig mee te maken gehad. Ik heb geleerd om het goed in kaart te brengen en niet aanblijven modderen maar knopen door te hakken. Dat betekent dat je soms wel even dieper moet gaan om er weer bovenop te komen. En afscheid nemen van mensen of leveranciers is nooit makkelijk, maar soms wel noodzakelijk.  

 

Ik vergelijk het wel eens met mijn wandelschoenen. Ik kan niet zonder ze en ik ben eraan verknocht, maar als ze versleten zijn zal ik er toch afstand van moeten doen. Soms is het lastig om nieuwe schoenen weer in te moeten lopen met gevaar voor blaren. Je weet dan in ieder geval wel dat het weer beter wordt. Nieuw materialen. Even wennen, maar broodnodig om vooruit te blijven gaan.

 

Een lange dag wandelen gaat je veel brengen, maar kost ook de nodige energie. Energie die je tot je moet nemen met goed eten en drinken. In conditie blijven en goed genoeg zijn om de tocht aan te kunnen. Er gaat geen lange afstandswandelaar zonder eten en drinken in zijn rugzak op pad. 

 

Hoe hou jij je als ondernemer staande. Ben je goed op de hoogte van het reilen en zeilen in jouw bedrijf? Word je voldoende gevoed met informatie? Ben je ook goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jouw branche en binnen jouw bedrijf? Heb je de juiste mensen en ben jezelf nog van topkwaliteit?

 

Ook ben mij zijn er momenten geweest waarbij ik door anderen geholpen moest worden in het besef dat het tijd was voor verandering. Ik was niet happy en deed dingen waar ik geen energie meer van kreeg. Het was tijd voor ander materiaal en andere voeding. Stug doorgaan lijkt soms het makkelijkste, maar is voor mij ook soms mijn kop in het zand steken geweest en dingen uit de weg te gaan.


Waar ga jij mee stoppen en/of mee beginnen? Is het tijd voor ander materiaal en voeding? Samen met de andere deelnemende ondernemers ben ik jouw spiegel en sparringpartner. Ik gebruik o.a. de START, STOP, CONTINUE methode. Voor mezelf en in gesprekken met anderen. 

 

Ga mee op één van de klimrust wandeltochten. 


Samen met andere ondernemers aandacht geven aan de 3 basisvoorwaarden voor meer vrijheid, werkplezier en succes! 


Ik gebruik en geef je al mijn tools uit mijn rugzak. Delen om te vermenigvuldigen. Samen verder komen.

Wandeltochten Schotland

Ga mee naar Skye of The Real Highlands

Eerstvolgende Klimrust Reis

Vertrek 30 september 2020

Over Nikaj

Oprichter Klimrust